Naturisme en nudisme…
De twee begrippen die rond naaktlopen circuleren zijn naturisme en nudisme.
Nudisme (afgeleid van “nude”) is eigenlijk wat het woord zegt : zonder kleren rondlopen. Het is genieten van naakt te zijn.
Naturisme (afgeleid van “nature”) is meer dan in je blootje lopen. De naturisten trachten in harmonie met de natuur , de medemens en het eigen lichaam te leven. Door hun kledij af teleggen verdwijnen alle standenverschillen, heeft men niets te verbergen en kan men opener met elkaar omgaan.

Ontstaan…
Rond het einde van de 19 e eeuw ontstond in Duitsland het naturisme (FKK, Frei Körper Kultur) als reactie op de toenemende industrialisering. Deze beweging probeerde zo rein en zo puur mogelijk te leven. Luxe werd geschuwd. De consumptie van vlees en alcohol waren taboe. De gemeenschappelijke naaktheid vormde een essentieel onderdeel van deze filosofie.

Nu…
…omschrijft men naturisme als :
Naturisme is een levenswijze in harmonie met de natuur en de medemens. Het kenmerkt zich door het naakt zijn in gezelschap met als doel eerbied te hebben voor zichzelf, voor de anderen en het leefmilieu. Het naturisme tracht de menselijke relaties op een eerlijke en gastvrije manier te bevorderen.
De naturistische levenswijze is een bevrijding. Men neemt afstand van de drukke en beklemmende dagelijkse praktijk. Daardoor is het een ontspanning van lichaam en geest. Naturisten leggen het schaamte- en ontevredenheidsgevoel ( dat door opvoeding en maatschappij opgedrongen wordt ) over zijn eigen lichaam naast zich neer.
Zo genieten ze des te meer van de weidse natuur en het leven hier in. Ontspannen in een gemoedelijke sfeer waar mensen open staan voor elkaar. Alleen , samen of met de kinderen. Het gevoel van zon en wind op je blote vel, de vrijheid die het afleggen van je kleren met zich meebrengt. Dat is naturisme.

De naturistenfamilie…
…is ondertussen explosief uitgegroeid tot een wereldwijde gemeenschap. Kleine en grotere lokale naturistische verenigingen ontstonden.

Ook voor jou ?
Natuurlijk… groot, klein, jong, oud, dik, dun, mooi, minder mooi zijn zeer subjectieve begrippen. Het naakt zijn brengt ons terug tot wat we zijn : PUUR NATUUR. Heb geen schroom om je lichaam te tonen : eenmaal naakt zul je snel merken dat echte “fotomodellen” (m/v) zeer dun gezaaid zijn.
Eenmaal de stap gezet ervaar je hoe normaal , vanzelfsprekend en gemakkelijk het is om naakt te ontspannen, te spelen en te sporten. Men staat in rechtstreeks contact met de wind, de zon, het water en de natuur. Omdat namen en status van geen tel zijn, spreekt men elkaar aan met de voornaam.

10 meest gestelde vragen…

1. Wat is naturisme eigenlijk ?

Naturisme is een manier van omgaan met elkaar, je omgeving en de natuur. Dat betekent onder andere dat je respect voor elkaar hebt en voor de natuur. Naturisten houden in hun levensstijl de vijf “Rs” in gedachte :
- Respect
- Rust
- Ruimte ( letterlijk en figuurlijk )
- Relatie
- Reinheid
Meestal treffen naturisten elkaar op campings en verenigingsterreinen, naaktstranden en tijdens activiteiten die FBN organiseert. Daarbij zijn we zoveel mogelijk bloot, omdat bloot zijn een groot gevoel van vrijheid geeft. Ook zijn we dan als gelijken onder elkaar. Uiteraard zonder enige seksuele bijbedoelingen.


2. Voel je je dan niet belachelijk in je blootje ?

Nee, want het gaat bij naturisten om de persoon. Je persoonlijke uitstraling bepaald wie je bent en niet je zwembroek of bikini. Je kijkt niet naar elkaars naakt , hoewel je de eerste keer dat je uit je kleren stapt het gevoel hebt dat iedereen naar je kijkt. Dat dit niet waar is, weet je als je er na een paar minuten ‘door’ bent. Sterker nog, eerder het tegendeel is waar. Als je een tijdje op een naturistenterrein verblijft, zal je je bekeken voelen als je je niet ontkleedt. Je zult merken dat je onder naturisten minder wordt bekeken dan onder textielrecreanten. Dus kun je, ongeacht je figuur, zonder gène uit de kleren. Bloot is heel gewoon. Daar winden wij geen doekjes eh…kleren om.
 

3. Is naturisme enkel voor jonge mensen met mooie strakke lijven ?

Naturisme is voor alle leeftijden. We “kijken” niet naar wat een mooi lijf is of niet. Daar wordt je niet op beoordeeld. Het gaat immers om de persoon. We hebben veel leden die de 50 zijn gepasseerd. Dus we hebben niet alleen ‘jonge strakke’ lijven in ons ledenbestand.
 

4. Is bloot verplicht en wat doe je als pubers weigeren ?

Of bloot verplicht is, hangt er van af waar je bent. Als op een naaktstrand of op een gebied voor naaktrecreatie gekleed rondloopt, kunnen blote mensen zich daar aan storen. Op campings verschilt de opvatting over naakt-zijn van terrein tot terrein. In het algemeen kun je zeggen dat bloot lopen gewenst is zodra de temperatuur dit toelaat. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, bijvoorbeeld als je een T-shirt aantrekt over je verbrande schouders of als je een broekje aantrekt als je ongesteld bent. Als kinderen veranderen in pubers, hebben ze soms de neiging niet meer bloot te willen lopen. Ze trekken een T-shirt aan of wikkelen zich in hun handdoek. Naturisten zijn niet blind voor deze normale psychologische omstandigheid in de ontwikkelingsfase naar volwassenheid. 100 jaar naturisme leert echter dat de meeste naturistische kinderen op dit punt geen enkel probleem ervaren, want we merken dat ze sneller vertrouwd zijn met de veranderingen van hun eigen lichaam.


5. Hoe kijken kinderen tegen al dat bloot aan ?

Voor de allerkleinsten is het heerlijk naakt rond te huppelen, ontdaan van de dikke luier. Kinderen spelen ongedwongen bloot met elkaar. Hoe ouder kinderen worden, des te belangrijker wordt de vraag of ze naturisme als iets natuurlijks blijven zien, zeker in de puberteit. Openhartigheid van de ouders heeft op dit vlak, net zoals op alle andere vlakken van de opvoeding, een onmiskende invloed op de ontvankelijkheid van kinderen op weg naar een gezond volwassen zijn.
 

6. Trekt een naturistenterrein geen pedofielen en/of gluurders aan ?

Mensen met “onfrisse” ideeën kom je overal tegen. Pedofielen, gluurders of andere vormen van sexuele perversie vormen nu eenmaal een maatschappelijke realiteit. Dus zullen ze waarschijnlijk ook bij ons voorkomen, net zoals in je eigen omgeving. Bij ons zullen ze met hun opvallend gedrag wel vlugger worden opgemerkt. Ook voor kinderen is afwijkend gedrag goed herkenbaar. Mensen met exhibitionistische komen van een koude kermis thuis, want onder ons vallen ze gewoon niet op.
 

7. Ik denk dat ik een erectie krijg bij het zien van zo veel bloot

Bij ‘ons’ blijft niets meer aan de verbeelding over. ‘Samen bloot’ zijn is een natuurlijke , ontwapende en bevrijdende kracht. Bij naturisten werkt ‘bloot’ niet erotiserend en daarom heerst er geen erotische spanning. Op een naturistenterrein of naaktstrand zal je geen ‘ hete sferen’ tegenkomen omdat wij bloot als iets normaal beschouwen. Wij koppelen bloot niet direct aan sex, dit tot grote teleurstelling van sommigen, die menen dat naturisme en seks van alles met elkaar te maken hebben. Bang zijn voor een ‘erectie’ is meer op zijn plaats op een ‘gekleed’ strand. Daar is het veel spannender omdat de kleine stukjes textiel nog wat aan de fantasie overlaten.
 

8. Waarom zijn er naturistenverenigingen ?

Omdat je gezamenlijk meer kan doen. Als er bijvoorbeeld een stuk grond wordt aangekocht of in pacht genomen, is dat financieel en praktisch beter op te brengen door een grote groep van mensen. Dat geldt ook voor voorzieningen, organisatie van activiteiten en onderhoud van het terrein. Daarnaast geeft het lidmaatschap een hoop gezelligheid. Meestal wordt er van alles georganiseerd, van sportevenementen tot BBQ’s. Als naturist heb je via je lidmaatschap altijd een plek om naar toe te gaan. Niet iedereen heeft een tuin of balkon.
 

9. Hoe wordt ik naturist ?

Ga eens naar een naaktstrand, een sauna of beter nog , neem met ons contact op. Elk jaar in de maand mei is er een ‘open’ dag waarbij de poorten van alle naturistenverenigingen open gaan voor publiek. Zo kom je andere naturisten tegen en kun je hen vragen naar hun ervaringen. Ook weet je dan of je je in je blootje op je gemak voelt.


10. Hoe kom ik aan meer informatie over naturisme ?

Via de Belgische Naturisten Federatie (FBN) kom je meer te weten over het naturisme, verenigingen en (commerciële) campings in binnen- en buitenland. Indien bij ons lid wordt ontvang je onze nieuwsbrief die je op de hoogte houdt van een ganse waaier aan naturistische activiteiten.
 

© Steve Van Nieuwenhoven & Natuur Puur vzw (2018-2024)